dec
02

Svenska Dagbladets Guldmedalj, eller Bragdguldet/Bragdmedaljen som utmärkelsen också kallas, har delats ut idag och priset gick till Jonas Jacobsson för hans insatser inom skytte i Paralympics. Grattis säger vi givetvis.

Fast vårt fokus är fortsatt fotboll och det är nästan tragiskt att se hur dåligt representerat det gröna fältets schack är i dessa sammanhang. Senast vi hade en fotbollsrelaterad vinnare var 1994 då det Svenska fotbollslandslaget fick priset för sin bronsmedalj i USA-VM.

Fotbollsvinnare dessförinnan då:
1979: Malmö FF - Malmö tilldelades Bragdguldet för finalplatsen i Europacupen för mästarlag (föregångaren till Champions League). Det är för övrigt ett sammandrag från finalen mot Nottingham Forest som ses här ovan. Om du inte orkar se hela klippet, så kan jag avslöja att Trevor Francis avgör matchen med ett nickmål.
1969: Ove Kindwall - För att han avgjorde kvalmatchen mot Frankrike 1969, vilket säkrade den svenska biljetten till 1970 års VM i fotboll.
1959: Agne Simonsson - Efter två mål i segermatchen mot England på Wembley, kallades Simonsson "The King of Wembley" och han kom även trea i det årets Le Ballon D'Or.
1931: Sven Rydell - Någon som ens minns honom eller varför han fick Bragdguldet? Rydell är i vilket avseende som helst den främsta målskytten i landslaget genom alla tider med sina 49 mål.

Det är alltså bara fem av alla dessa Bragdmedaljer som delats ut sedan 1925 som gått till fotbollsspelare eller fotbollslag, vilket kan tyckas riktigt skralt. Kanske är det så att Svenska Dagbladets Bragdjury inte alls sätter värde på fotboll som till exempel friidrott, där det delats ut närmare tjugo medaljer genom åren.

Visst, i år kanske det inte direkt fanns någon anledning att titta åt fotbollens håll, men vart tittade Bragdjuryn när IFK Göteborg tog sina UEFA-cup-guld på åttitalet? Eller när Henrik Larsson vann guldskon 2001? Bara för att ta ett par exempel som inte ligger alltför avlägset i tiden.

När kommer vi då få se en fotbollsspelare eller ett fotbollslag som vinner Bragdguldet igen? Stora klubb- eller landslagsframgångar synes för tillfället väldigt avlägset, så hoppet står väl till en individuell spelare. Om Zlatan Ibrahimovic lyckas fullfölja en säsong med flera titlar i Europa där han varit tongivande i Inter, så borde han förr eller senare bli aktuell. Eller?

Läs mer om årets Bragdmedaljör på SvD, Aftonbladet, 2, 3, DN, Sydsvenskan och HD.


Currently rated 5.0 by 2 people

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Comments

dec
02

Om någon minns Sven Rydell? Jo, det är nog ganska många som gör. Han har i Göteborg hyllats med en egen spårvagn, egen gata och den stora samlingsplatsen framför Stora Ullevi heter Sven Rydells plats. Det är inte många fotbollspelare genom tiderna som blivit uppmärksammade på detta sätt.
Bragdguldet fick han för en stark insats i en landskamp mot Danmark.

Sara Orrensjö , klockan:16:40

Add comment


 

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]