sep
20

Efter att ha läst Simon Banks krönika i Aftonbladet idag, är det ett ord som dröjer sig kvar, matchpulsering.

Det var enligt Bank Elfsborgs tränare Magnus Haglund som före säsongen sa att "Skillnaden mellan 2006 och 2007 var att vi släppte in fler mål. Det defensiva vi nötte in på träning försvann när matchpulseringen var högre."

Efter att ha kikat runt lite bekräftas den egentligen självklara innebörden av ordet matchpulsering. Det handlar om antal matchpulsslag och hur pass jämn matchpulseringen är. En hög matchpulsering kan göra laget trött och ofokuserat, vilket då kan leda till att exempelvis skärpan i defensiven försvinner.

Det var just detta som skedde för Elfsborg under augusti månad, matchpulseringen ökade och skärman i defensiven försvann. Förlust i svenska cupen mot Kalmar med 4-2 och sammanlagt fyra insläppta mål mot St. Patrick's i kvalet till UEFA-cupen var resultatet av detta. Dessutom släppte Elfsborg under denna period in två mål i en och samma allsvenska match då de förlorade med 2-0 mot Örebro.

Nu, med sänkt matchpulsering, ser det bättre ut igen och våra gula eleganter har tre allsvenska matcher på raken utan insläppta mål. Kan vi ha som målsättning att kolumnen för insläppta mål skall vara ensiffrig vid säsongens slut? Det skulle se enormt snyggt ut.

Kalmar FF är vidare det lag som för tillfället har högst matchpulsering av de allsvenska lagen, när kommer de börja svikta?

Det var dagens språklektion i viktiga fotbollstermer.


Currently rated 5.0 by 2 people

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Add comment


 

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]